Kömür, yakılarak elektrik üretiminde kullanılan, yenilenemeyen bir fosil yakıttır. Kimyasal olarak kömür çoğunlukla karbondan oluşurken, yandığında havadaki oksijenle reaksiyona girerek ısıyı tutan bir gaz olan karbondioksit üretiyor. Karbondioksit ise atmosfere salındığında battaniye görevi görerek, dünyanın normal sınırların üzerinde ısınmasına neden oluyor.
Keşfedin: İklim Dostu Güneş Panelleri Nasıl Çalışıyor?
Petrol ve gaz ile beraber kömür iklim değişikliğine açık ara en büyük katkıyı sağlıyor; sera gazı emisyonlarının %75’inden fazlasını, karbondioksit emisyonlarının %90’ını oluşturuyor.
İklim değişikliğine katkısı kömürün geleceğini tartışmaya açıyor. Bilim insanları iklim değişikliği ile mücadelede fosil yakıtları yer altında bırakarak enerji ihtiyacının karşılanmasında güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasının önemine dikkat çekiyor. Böylece hem emisyonların azaltılmasını sağlarken, hem de sürdürülebilir bir geleceğin kapısını aralayabiliriz.
Peki hangi ülkeler ne zaman kömürden çıkacak? Cevabı bu videoda!
Keşfedin: Enerji Dönüşümü ile Sürdürülebilir Bir Gelecek Mümkün!
Daha fazla bilgi ve güncel içerikler için iklimsalatasi.org adresini ziyaret edebilir, bizi Instagram, YouTube, TikTok, Facebook ve Twitter‘da takip edebilirsiniz.